Back

HORLOGETIPS

HORLOGETIPS

Graveren horloge

Kan ik mijn horloge laten graveren?
In de meeste horloges is het mogelijk om een gravure te plaatsen, zo kunt u het  horloge persoonlijker maken.

De gravure voeren wij zelf uit in ons atelier zodoende kunnen wij samen met u uw gewenste gravure samen stellen. De gravure wordt meestal op de achterdeksel gezet.

Vaak is het gezien de drukte niet mogelijk om een gravure direct te plaatsen in het horloge. Onze medewerkers zullen met u bespreken wanneer u het horloge met gravure nodig heeft en aan de hand daarvan bekijken wat er mogelijk is.

Momenteel is het helaas nog niet mogelijk om horloges digitaal via onze webshop te laten graveren.

Wel is het mogelijk om een horloge te bestellen in de webshop, de gravure telefonisch en per e-mail door te geven. Op deze manier wordt uw bestelling handmatig verwerkt en komt er toch een gravure tot stand.

Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten,

Wij zijn telefonisch bereikbaar op: 0186 616 224

Lege batterij

Mijn horloge staat stil. Wat nu?
Wanneer een horloge niet meer loopt, is de kans groot dat de batterij leeg is.
Wij adviseren om met het horloge, garantiebewijs en de aankoop bon naar onze vestiging te komen om het horloge te laten nakijken of het horloge verzekerd naar ons te versturen.

Onze medewerkers helpen u graag verder.

Onderhoud horloge

Hoe onderhoudt u uw horloge?
Wind een mechanisch horloge altijd op in de richting van de klok. Zorg dat je hierbij het horloge van je pols haalt, om beschadigingen aan het mechaniek te voorkomen.

Vermijd contact met chemische producten en blootstelling aan hevige stoten en schokken, ook als uw horloge `schokproef’ is. Daarnaast adviseren wij het horloge niet bloot te stellen aan extreme  temperatuurverschillen.

Indien u uw horloge regelmatig blootstelt aan water, adviseren wij om uw horloge jaarlijks op waterdichtheid te laten controleren. Dat kan direct bij ons in de winkel of d.m.v uw horloge verzekerd op te sturen zodat wij de controle kunnen uitvoeren.

Zorg er altijd voor dat de schroef/kroon gesloten blijft

Zie de voorschriften onder “Waterdichtheid” om te zien in hoeverre u  uw horloge kunt blootstellen aan water. Komt er toch water of condens in uw horloge, kom dan naar een van onze 37 vestigingen om het horloge te laten nakijken, ook als het uurwerk nog werkt.  Vocht veroorzaakt roest en roest kan uw horloge ernstig beschadigen. Mocht het glas van uw horloge breken of barsten, laat het dan vervangen. Hiervoor kunt u ook weer terecht in onze winkel.  

Indien de batterij van uw horloge leeg is, raden wij aan deze direct te vervangen. Lege batterijen kunnen lekken en dat is zeer schadelijk voor het uurwerk. Wij adviseren om met het horloge, garantiebewijs en de aankoop bon naar onze winkel te komen om het horloge te laten nakijken. Onze medewerkers zullen u graag verder helpen.

Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en laat het repareren van uw horloge over aan een deskundige!

Hoe onderhoudt u een stalen horlogeband?
Metalen banden kunnen voorzichtig gewassen worden met water. Wanneer de band erg vuil is, kunt u een zachte tandenborstel gebruiken met wat water en zeep om het vuil weg te poetsen. Daarna dient u het goed te spoelen met water en voorzichtig te drogen met een zachte doek. Als uw horloge niet waterdicht is, zorg er dan voor dat er geen water in uw horloge komt. Het horloge kast kan voorzichtig worden schoongeveegd met een vochtige zachte doek en daarna worden gedroogd.

Hoe onderhoudt u een lederen horlogeband?
Lederen banden moeten wat losser worden gedragen in de zomer, aangezien ze zweet zullen absorberen. Wanneer de band strak om de pols gedragen wordt kan er geen lucht onder de band komen, dit kan ook zorgen voor uitslag op de pols. Als de band toch vochtig wordt van het zweten, veeg deze dan droog met een zachte doek. Om langer plezier van uw lederen band te hebben, raden wij u aan om uw horlogeband in te spuiten met een kleurloze leerspray, zo blijft hij langer mooi.

Heeft mijn horloge een onderhoudsbeurt nodig?
Een horloge is vergelijkbaar met een auto, behalve benzine is ook onderhoud noodzakelijk om een auto goed te laten rijden. Net name voor duurdere horloges raden wij aan om het horloge voor een onderhoudsbeurt naar een erkende horlogemaker te laten sturen. Uiteraard biedt Juwelier van Moorsel deze service ook. Het horloge wordt dan helemaal uit elkaar gehaald, gesmeerd, geolied en waar nodig worden onderdelen vervangen. Uiteraard wordt het horloge dan ook voorzien van een nieuwe batterij en indien gewenst op waterdichtheid getest. Is het horloge na een uitvoerige test goed bevonden, dan wordt het weer teruggestuurd. Onze medewerkers adviseren u hier graag over.

NB

Probeer nooit uw horloge zelf te repareren!Het uurwerk bestaat uit vele kleine onderdelen en het openen van een horlogekast kunt u dan ook beter aan een deskundige overlaten. Ook voor het onderhoud van uw horloge geldt: vraag onze medewerkers om advies, zij zullen graag al uw vragen beantwoorden.

Prijsopgave opvragen

Kan ik per e-mail een prijsopgave opvragen voor bijvoorbeeld een nieuwe horlogeband?
Voor het juiste advies adviseren wij u om langs te komen in onze vestiging, zodat uw horloge of sieraad beoordeeld kan worden. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Specifiek type of merk

Ik wil graag een specifiek type en merk horloge, kan dat?
Bent u op zoek naar een specifiek type of merk horloge kunnen wij u hier meestal aan helpen door onze connecties. Dan adviseren wij u om een bezoek te brengen in onze winkel. Of telefonisch contact op te nemen en u vraag met ons te delen. Bel ons gerust op 0186 616 224

Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden.

Waterdichtheid

Een korte uitleg over de waterdichtheid

Horloges welke zijn gemaakt voor normaal gebruik, zijn in principe niet geschikt om mee onder water te gaan zoals duiken/zemmen. Zowel mechanische als elektronische uurwerken bevatten namelijk een aantal belangrijke onderdelen die kunnen roesten. Roestschade wordt voornamelijk aangetroffen bij de kastopening van de kroon- of opwindknop en onder de wijzerplaat. Via deze tube dringt het vocht binnen in de horlogekast.

Als een horlogekast op het achterdeksel een aanduiding draagt die aangeeft dat het horloge in enige mate waterdicht is, dan betekent dit dat aan de kast voorzieningen zijn aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. Bij dergelijke horloges is het glas geperst in een kunststof pakking. Het achterdeksel en de eventuele losse glasrand zijn eveneens voorzien van een afdichting, net als het de kroon = gelijkzetknop en eventuele andere knoppen (drukkers). Deze knoppen zijn gemonteerd op een as die door een buisje (de tube) loopt, dat uit de horlogekast steekt. In de knop bevindt zich een pakking die om de tube heen sluit. Bij enkele modellen bevindt deze afdichting zich inwendig in de doorlaat van de kast.

In de horlogewereld worden de volgende aanduidingen gehanteerd:

  • 3 ATM / 30 meter (ook wel waterresistant / watersealed): deze horloges zijn bestand tegen regen en spatwater.
  • 5 ATM / 50 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt om mee te douchen of zwemmen, mits geen grote temperatuurverschillen optreden. Zij zijn echter ongeschikt voor snorkelen en duiken met perslucht.
  • 10 ATM / 100 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Zij zijn echter ongeschikt voor torenspringen of duiken met perslucht. Opgepast moet worden voor grote temperatuurverschillen.
  • 20 ATM / 200 meter(ook wel waterproof / divingproof): deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken.

Horloges die voor hobby-of (semi)professioneel duiken worden gebruikt dienen aan een testnorm van minimaal15 atm. te voldoen. Deze kasten kunnen hoge waterdruk en temperatuurschommelingen aan. De glazen zijn veel dikker, de kasten veel zwaarder en de afdichtingpakkingen zijn veel zwaarder uitgevoerd. Het achterdeksel is afgesloten met een schroefsluiting. De kroon, waarin zich meerdere afdichtingen bevinden, is veel groter dan bij andere horloges en dient na het bedieningsgebruik aan de kast te worden vastgeschroefd om een extra goede afsluiting te verkrijgen en het lekkage risico van stoten te verkleinen.
Voor het garanderen van de waterdichtheid van deze horloges is regelmatig professionele zorg een eerste vereiste. Een minimaal jaarlijkse controle is hiertoe noodzakelijk.

Kan een horloge tegen heet water?
Absoluut niet! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen zal daarmee verloren gaan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.

Temperatuurverschillen en vakantie:
Tijdens de vakantieperiode zijn temperatuurverschillen de meest voorkomen factor die lekkages veroorzaakt bij de zogenaamde waterdichte horloges. Een 'waterdichte' kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen, kan bijvoorbeeld vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen.

Dit heeft de volgende oorzaak:
Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de horlogekast. Wanneer het horloge echter wordt opgewarmd in een tropisch klimaat, kan de temperatuur van de kast wel oplopen tot wel 40 of 50 graden Celsius. Komt het horloge vervolgens plotseling in aanraking met zwembad- of zeewater met een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius dan krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote temperatuurverschil. Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden, kan dan gaan lekken en vol water lopen.

Waterdichtheidstest:

Hoe vaak moet de waterdichtheid getest worden?
Om de twee à drie jaar en daarnaast iedere keer dat de kast open is geweest, bijvoorbeeld na het verwisselen van de batterij.
Indien u uw horloge regelmatig aan water blootstelt, adviseren wij uw horloge jaarlijks op waterdichtheid te laten controleren.

Uw horloge laten testen op waterdichtheid?

Wij verzorgen wekelijks vele waterdichtheids testen en voorzien ook vele horloges van nieuwe pakkingen en afdichtingen.  Ook de speciale duikhorloges nemen wij in behandeling winkel

Deze service “testen van waterdichtheid”voeren wij zelf uit in ons reparatieatelier. Indien u uw horloge wilt laten testen raden wij u aan om met het horloge langs te komen bij ons in de winkel of het horloge verzekerd op te sturen naar onderstaand adres.

Verzendadres:

Firma van Moorsel

Molendijk 45

3262 AH  Oud-Beijerland

 

Wat te doen als uw horloge in aanraking is geweest met zout water?
Zout water werkt agressief op de afdichtrubbers en andere materialen van het horloge. Het beste kunt u direct na het zwemmen het horloge goed afspoelen met (zoet) kraanwater. Bij grote temperatuurverschillen kan er condens aan de binnenzijde van het glas ontstaan. Dit kan geen kwaad en trekt vanzelf weer weg.

Reparatieservice

Kan ik bij Juwelier van Moorsel terecht voor de reparatie van mijn horloge en/of sieraad?
Van Moorsel biedt u de mogelijkheid om reparaties aan sieraden en horloges professioneel uit te laten voeren in ons eigen reparatieatelier. Van Moorsel senior en junior beiden meestergoudsmid en horlogemaker repareren zelf wekelijks veel reparaties zowel sieraden en horloges. Het ontwerpen en vervaardigen van nieuwe sieraden is en blijft onze passie!! Ook repareren wij voor diverse andere juweliers omdat de meeste juweliers tegenwoordig niet zelf de reparaties meer kunnen uitvoeren. Zodoende gaan er vele sieraden en horloges door de onze handen.

De sieraden en horloges blijven in huis en gaan niet naar een extern atelier.

Heeft u vragen over een sieraad en/of horloge dat u ter reparatie ingeleverd heeft, dan kunt u bellen naar onze vestiging op telefoon nummer: 0186 616 224

  • Er zijn geen producten gevonden.
428
Top

© 1997 - 2018  copyright  - VAN MOORSEL -  
juwelier-meestergoudsmid-sieradenproducent-diamantair

Volg ons

Nieuwsbrief

Vul uw E-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen
Vul een geldig E-mail adres in.
Email address already subscribed. Continue if you wish to unsubscribe.
Abonneren
Unsubscribe

© 1997 - 2018  copyright  - VAN MOORSEL -  
juwelier-meestergoudsmid-sieradenproducent-diamantair

eCommerce by CubeCart